Полезни съвети

Речник на тъканите

 

Химическият състав на материите се представя чрез международно унифицирана система от съкращения, който определя истинското съдържание и съотношение на различните типове влакна, съставящи и гарантиращи оригиналният произход на продукта.

 Съкращения

 

 EA

  еластан

 PA

  полиамид (найлон)

 PC

  полиакрил

 PL

  полиестер

 PP

  полипропилен  

 PU

  полиуретан

 AC

  aцетат

 MD

  модал

 ТА

  триацет

 VI

  вискоза

 CO

  памук

 HL

  смесен лен

 LI

  лен

 SE

  коприна

 WO

  вълна

 WS

  кашмир

 WV

  чиста вълна

 AF

Внимание! Тъканта съдържа допълнителни различни влакна освен основните.


Как да се грижите за специфичните материи
 :

Памук
По-принцип памукът не изисква кой знае какви специални грижи. Можете спокойно да перете в пералнята, като преди това внимателно проверите на каква програма пускате дрехите. Гладенето на памук също не е проблемно.

Коприна
Преди да пристъпите към прането на любимите си копринени дрехи, се уверете, че цветовете са фиксирани добре. Използвайте парче или място от дрехата, което не се вижда. Намокрете го и го поставете върху парче от бял плат. Изгладете с ютията. Ако на парчето бял плат няма петна, то спокойно можете да перете коприната в пералнята на по-деликатна програма. Ако все пак се страхувате да не се случи нещо на материята, можете да перете на ръка с хладка вода.

Вълна
Преди да пристъпите към пране, проверете знаците на етикета – какво е разрешено и какво не е. Някои вълнени материи могат да се перат в пералнята на деликатна програма, а други са предназначени само за ръчно пране. След изпиране ги оставете в банята да престоят 24 часа, за да може от парата, материята да се изглади сама.

Кашмир
Той е една от най-деликатните материи. Плетените кашмирени дрехи спокойно можете да перете на ръка с по-мек сапун или шампоан. Завийте в хавлия, за да оберете водата и оставете на закачалка да изсъхне. Петната могат да бъдат премахнати с бързо накисване в студена вода. Топлата просто ще ги фиксира.

Полиестер
Дрехите направени от тази дълготрайна, синтетична материя могат да се пускат в пералня почти във всички случаи. Задължително добавяйте омекотител при прането. При гладенето внимавайте – настройте ютията на средна или ниска температура, предупреждават ни ivillige.com.

Деним
Денимът се нуждае от специални грижи за поддръжка на цвета, особено ако той е по-тъмен. Не е изключено да перете любимите си дънки в пералнята, но задължително настройте на най-ниската температура и използвайте щадящ материите перилен препарат. Ако сушите в сушилня, настройте отново на най-ниската температура.

Шифон
Съществуват няколко различни негови разновидности – копринен, полиестерен и креп шифон. И всички те имат специфични инструкции за експлоатация. Коприненият шифон и креп шифонът са малко по-деликатни като материи и прането, както и сушенето им е по-специфично. Полиестерният шифон може да бъде пран на ръка, а гладенето – никога с прекалено гореща ютия.

Тафта
Материите от тафта трябва да пазите от вода, тъй като тя може да остави перманентни петна. Можете да се възползвате от услугите на фирма за химическо чистене. Никога не гладете с пара. Кадифе Този специфичен плат също има разновидности. Спокойно можете да го перете в пералнята. Не е препоръчително да гладите с ютия. По-добрият вариант е да оставите дрехата да изсъхне в банята, където е влажно.

Дантела
Препоръчително е повечето и по-нежни дантели да се перат на ръка. Ако все пак решите да перете е пералня, използвайте щадящ перилен препарат и студента вода. За да избегнете изгаряния и повреди по материята – не гладете и не поставяйте в сушилня.


ГОРЕ >>